Fit Cheesecake

Fit Cheesecake

Tak ženy, v instastories jsem vám minulý týden ukázala zdravou variantu jahodového cheescaku do krabičky. A taky jsem se vás ptala jestli byste třeba měly zájem o recept. No a upřímně mě nesmírně mile překvapila ta lavina ohlasů a zpráv, takže jsem se rozhodla vám recept sepsat a dám sem na blog.

Původně k tomu měl být i video postup, který měl být součástí vlogu. Ten měl vyjít dneska společně s tímhle článkem, ale prostě technika se proti mě spikla a nějakou záhadou se mi všechny videa smazala z karty. A tak jsem si řekla, že je to nejspíš signál z vesmíru, že bych si nejspíš od YouTube měla pár dní pokoj. Ale nebojte, čeká mě teď volnější víkend, protože Mára jede na pánskou jízdu, a tak bude prostoru pro natáčení až až. Takže můžete příští týden očekávat pohodový víkendový vlog plný receptů a tipů.

Ale teď už se vrhneme na slíbený recept. Cheesecake jsem pekla v menší formě (16 cm), takže suroviny jsou tomu uzpůsobeny. To znamená, že pokud byste chtěli dortík péct ve větší formě, musíte tomu suroviny přizpůsobit, a trochu jich přidat. Cheesecake se tedy skládá ze třech částí a níže máte rozepsáno, co všechno budete potřebovat.

Korpus:

  • 80 g ovesných vloček
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaa

Tvarohová vrstva

  • 3 polotučné (nebo nízkotučné) vaničky tvarohu
  • 2 lžíce marmelády (případně sirupu nebo medu, pokud máte rádi sladší variantu)
  • 1 balení “Smetana fix”
  • 1 odměrka neochuceného proteinu (tato ingredience je volitená, já ji přidala z důvodu zvýšení obsahu bílkovin 🙂 )
  • pár kapek Body lab zero drobs s příchutí vanilka (např. seženete na www.aktin.cz)

Jahodová vrstva

  • 1/2 vaničky jahod (případně jedna celá menší vanička)
  • 50 – 100ml vody
  • 1 balení želé ztužovače

Postup

Samotný postup je velmi jednoduchý a rychlý. Nejprve si připravíte “sušenkový” základ z vloček tak, že ovesné vločky smícháte v míse s kakaem a kokosovým olejem. Měla by vám vzniknout sypká směs, kterou vtlačíte pomocí prstů do formy. Nebudete z toho mít konzistentní hmotu a vůbec nevadí, že se vám bude těsto lepit na ruce. Jde o to vločky vmačkat do spodní části formy a vytvořit tak základ pro tvarohovou vrstu. Jakmile se vám toto podaří, dáte formu i s první vrstvou do trouby na 180 stupňů cca na 10 minut.

Mezitím si připravíte tvarohovou náplň. Ta vznikne tak, že dáte do mísy všechny tvarohy, následně přidáte protein (pokud nechcete, nemusíte), smetana fix a zero drobs. Směs následně šlehejte ručním šlehačem cca 3 minutky, aby se všechny ingredience dobře spojily. Na závěr přidejte marmeládu nebo vámi zvolený sirup či med. Doporučuji čekankový, ten je ze všech asi nejvhodnější alternativou ke sladidlu. Já osobně mám ráda míň sladké dezerty, ale Mára je hodně na sladké, takže většinu sladidel přidávám hlavně kvůli němu. Nicméně mně bohatě stačilo 5 kapek zero drobs a 2 lžíce marmelády.

Po deseti minutách přidáme na předpečenou “sušenkovou” vrstvu tvarohovou směs. Cheesecake pak dáme péct do trouby, teplotu stáhneme na 160 – 170 stupňů a pečeme jej přibližně 35 – 45 minut. Mně slouží jako ukazatel to, že dortík začne po okrajích lehce hnědnout. Jakmile si toho všimnete, můžete troubu vypnout nechat v ní cheescake dojít.

Na závěr si připravím jahodovu vrstvu. Jahody nakrájíme a menší kusy a dáme je do kastrůlku spolu s troškou vody. Stačí jahody jen trošku podlít, aby se nepřipalovaly. Povaříme je tak, aby lehce změkly a následně je rozmixujeme ručním mixérem do hladka. Poté přidáme sypkou želé směs a necháme minutku povařit. Podle hustoty můžete přidat i trochu vody, ale nesmí jí být moc, aby vám želé ztuhlo. Po chvilce stáhneme kastrůlek z plotny a necháme jej lehce vychladnout. Ještě tekutou směs nalijeme na tvarohovou vrstvu a necháme celý dortík v lednici ztuhnout.

Tenhle cheesecake jsme s Márou teď jedli 14 dní v kuse skoro každý den a upřímně jsem ho určitě nedělala naposledy. Takže jestli nemáte tip, co byste si o víkendu uvařily ke kávičce ženy, můžu vám tuhle zdravější variantu známé “sýrové” dobroty jenom doporučit.

Zajímalo by mě, jestli byste chtěly u mě na blogu víc podobných receptů, klidně i na sladké či slanné koláče nebo třeba veganské recepty. Dejte mi vědět do komentářů jestli jste pro a případně jakou zdravější variantu vašeho oblíbeného receptu, bych měla dát na blog příště.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *