Podzimní mrkvový koláč bez cukru

Podzimní mrkvový koláč bez cukru

Tak ženy, podzim máme za okny, hrnky s čajem v ruce a nezbývá nám nic jiného, než roztopit troubu a upéct si skořicí ovoněnou dobrotu, která nám to sychravo trošku zpříjemní 🙂 V týdnu jsem byla na přednášce o sacharidech od holek z Fit Fab, a i když je mi většina těch myšlenek hodně blízká, jelikož mám za sebou studium Výživy na karlovce, je fajn si to zopakovat.

A tak jsem se rozhodla, že po delší době dám dohromady zdravý recept na „sladkou“ dobrotu bez cukru, která bude zároveň plná vlákniny. Jelikož, jak správně řekla Andrea Mokrejšová během své přednášky, vlákniny přijímáme ve stravě zoufale málo. A co, že si dneska společně upečeme? Inu zdravější variantu mrkvového koláče, který bude slazený pouze jablíčky a čekankovým sirupem.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 6 mrkví
  • 2 menší zralá jablíčka (ideálně padavky ze zahrady)
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 1 hrst drcených ořechů (já použila vlašáky)
  • 3 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku do perníku
  • 2 lžíce skořice
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce čekankového sirupu (volitelné, jablíčka totiž osladí koláč dost 🙂 )

Na krém:

  • 1 balení mascarpone (při dietnější verzi můžete nahradit odtučněným tvarohem)
  • 1 lžíce čekankového sirupu
  • skořice

Na ozdobení

  • ořechy – já použila pistácie, protože jsem je potřebovala spotřebovat, ale volba je čiště na vás

Postup:

Je to celkem jednoduché. Nejdříve si nastrouháte to mísy mrkev a jablíčka. Následně si rozemelete vločky a ořechy. Do mísy s mrkví a jablky přidáte skořici, mouku, rozemleté vločky, ořechy a pak vejce. Následně přiléváte vodu dokud nezískáte konzistenci polotekutého těsta. Následně přisypete lněná semínka a prášek do pečiva. Na závěr můžete dosladit sirupem a dáte péct na 180 stupnů přibližně hodinku. Jestli je koláč hotový poznáte podle suché špejle.

Až se koláč dopeče, nechejte ho v troubě ještě tak hodinku dojít. Krém si připravíte tak že smícháte mascarpone, sirup a skořici a následně jej namažete na vychladlý koláč. Na závěr dobrotu posypte skořicí a ořechy. Jak si můžete všimnout na fotce, už nám kus zmizel. Mára si ho dost chválí, což je pro mě největší odměna, že mu něco bez cukru chutná. A doufám, že bude chutnat i vám.

Komentáře

  1. Milan
    02/25/2022 / 20:24

    Děkuji mocrkrát za tip na koláč. Akorát se dělá v troubě, tak snad se mi povedl. :))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *