Recept na tenhle odlehčený dortík mám v šuplíku už skutečně dlouho. A jelikož nám každým dnem stoupají teploty, mám stále větší chuť na nějaký citrusový dezert. Sama jsem ale teď bohužel v patové situaci, protože mi dieta, kterou nyní musím kvůli střevní chřipce dodržovat, jakoukoliv konzumaci těchto laskomin zakazuje. Tak jsem dortík nakonec upekla alespoň Márovi a ten si ho nemůže vynachválit. Je jednoduchý, suroviny na něj má doma prakticky každý a navíc se jedná o lehčí variantu klasických piškotových zákusků.
Co budete potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- 40g špaldové celozrnné mouky
- 2 lžíce čekankového sirupu
- 1 lžička kůry z limetky (přibližně z 1/2 limetky)
- 1 lžička oleje
Tvarohová vrstva:
- 2 nízkotučné tvarohy ve vaničce (používám z Lidlu)
- 1 neochucený skyr (rovněž z Lidlu)
- 4 lžíce čekankového sirupu
- 1 ztužovač do šlehačky v prášku
- vymačkaná štáva z 1/2 limetky
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme tuhý sníh. Ve druhé míse smícháme žloutky s čekankovým sirupem a mixujeme přibližně 10 minut do světle žluté a tuhé pěny. Do té následně pomalu přidáme špaldovou mouku a kůru z limetky. Přilijeme kapku oleje a na závěr jemně vmícháme vyšlehaný sníh. Piškotový korpus vylijeme na plech a pečeme při teplotě 170 stupňů cca 8 minut.
Během pečení první vrstvy si připravíme tvarohový krém. Do mísy dáme tvaroh, skyr, čekankový sirup a šťávu z limetky. Vše chvíli mícháme ručním mixérem a na závěr přidáme ztužovač do šlehačky. Celou směs následně mixujeme cca 3-5 minut.
Jakmile je piškotová vrstva hotová, přidáme na ní tvarohový krém a dáme péct na dalších 30 minut dokud není dortík po okrajích zlatavý. Následně jej necháme v polootevřené troubě vychladnout a na noc jej dáme do lednice. Druhý den je hotový k podávání.
Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte na fotce označit (@verca_emca nebo #budfitsveru) a dejte mi vědět, jak vám chutnal.