Hruškový frgál

Hruškový frgál

Ženy, která z vás miluje Beskydy? Výhled do zelených kopců, sněhově bílou pěnu Radegastu, vůni tamních tržišť a stánků… to vše a mnohem víc mě vždycky vábí k další návštěvě. Co si však moje srdce získalo nejvíce je frgál. Znáte ho? Je to obrovský koláč o velikosti kola trakaře s různorodou náplní. Počínaje povidlovou, přes tvarohovou, konče hruškovou. A právě hruškový frgál mám já i moje mamka ze všeho nejraději. Proto jsem se po nedávné návštěvě Ostravy (která je do Beskyd, co by kamenem dohodil) rozhodla, že si zkusím doma jeden takový obří koláč upéct. Nebojte se však ženy, i tentokrát jsem šáhla po zdravějších surovinách.

Co budete potřebovat:

Těsto

  • 220 g celozrnné mouky
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • 30 g cukr krupice
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička citrónové kůry

Hrušková náplň

  • 6 větších hrušek
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce skořice
  • 1 pytlíček skořicového cukru
  • 30 vlašských ořechů

Drobenka

  • 3 lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla

Postup:

Do mísy dáme ohřáté mléko, které by mělo být jen lehce teplé, ale ne vroucí. Do něj rozdrobíme droždí a promícháme. Dále přidáme trochu mouky a cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mezitím, co nám bude základ na těsto kynout si připravíme hruškovou náplň.

Hrušky nastrouháme a pomocí cedníku zbavíme vody. Pak je dáme na pánev a necháme na lehce zvýšeném ohni chvilku restovat. Pokud nám pustí ještě trochu vody, slijeme ji. Následně přidáme med, skořici i skořicový cukr. Oheň stáhneme a za občasného míchání vaříme cca 20 minut. Protože jsem chtěla mít náplň hodně podobnou povidlům, směs jsem ještě na závěr rozmixovala ručním mixérem. Pokud vám ale kusy hrušek nevadí, můžete mixovací část vynechat. Do hruškové náplně přidáme ještě ořechy a necháme vychladnout.

Zbylý cukr utřeme s vejci a přidáme rozpuštěné máslo a citrónovou kůru. Následně přidáme i zbylou mouku a na závěr i samotný kvásek, který ručně vpracujeme do směsi. Celkově je vždy lepší zpracovat těsto ručně, tak to přece dělávaly i naše babičky. Pokud by se vám těsto zdálo příliš řídké, můžete přidat ještě trochu mouky. Tahle část zpracovávání těsta je pro mě vždy velmi intuitivní. Většinou ho zpracovávám na kuchyňské lince a občas přisypu trošku mouky a dál zapracovávám dokud nemá těsto takovou konzistenci, aby se mi s ním dobře pracovalo.

Z těsta vyválíme větší kruh (mě zabral celý plech) a okraje lehce zvedneme, aby nám náplň z koláče při pečení nevytekla. Následně nalijeme na těsto náplň a zasypeme drobenkou. Okraje koláče ještě potřeme vyšlehaným vajíčkem a můžeme ho dát do trouby. Pekla jsem ho na 180 stupňů 30 minut a během pečení jsem okraje koláče přetřela vajíčkem celkem 3x. Tím docílíme krásných zlatavých okrajů. Koláč necháme v troubě dojít a můžeme jej skladovat v ledničce. U mě „bohužel“ nepřežil ani den, jelikož ho s přehledem zlikvidovali kolegové v práci. Dejte mi vědět, jestli měl úspěch i u vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *