Čas kávičky

Menu
  • Domovská stránka
  • Život v příbězích
  • Receptíky
  • Patreon
  • O mně
  • Kontakt
Menu

Dýňový perník

Zveřejněno v 11/02/201711/03/2017 od Ema

Ženy, jelikož poslední hrnkový recept na makovec s višněmi a čokoládou měl velký úspěch, přináším vám dnes další tip na víkendové pečení. Tentokrát na luxusní dýňový perník, který byl ozkoušen jak jedním mužem (zbytek příběhu si zatím nechám pro sebe 🙂 ) a taky mým novým pracovním kolektivem, který tvoří pouze ženy. A jelikož v obou testovacíh kolech recept prošel, rozhodla jsem se ho dneska zveřejnit. Takže jdeme na to 🙂

Těsto

1/2 menší dýně

1/2 hrnku vody

1 hrnek špaldové mouky

1 pytlík skořicového cukru

1 lžička skořice

1 lžička citrónové kůry

2 lžičky perníkového koření

3 lžíce oleje

2 lžíce medu

2 vejce

špetka muškátového ořechu

hrstka ořechů (použila jsem plátky mandlí)

agávový sirup (může být i jiný např. datlový, nebo rozpuštěný med)

 

Postup

Nejprve si rozkrojíme na polovinu dýni, vydlabeme ji a také oloupeme. Potom ji nakrájíme na kostky a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně na 20 minut. Po uplynutí času zkontrolujeme měkkost dýni, zasypeme ji polovinou pytlíku skořicového cukru a necháme péct ještě 10 minut. Je pravda, že tenhle postup je trošku zdlouhavější než vaření dýně, ale věřte mi, že výsledný efekt karamelizované dýně je vážně skvělý 🙂

Dýňi vytáhneme z trouby a necháme ji chvíli vychladnout. Mezitím smícháme vejce s medem a ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Postupně do ní přidáme vychladlou dýni, která by měla být opravdu měkká. Mixujeme dokud není z dýně ve směsy pyré. Poté přidáme veškeré koření včetně citrónové kůry a hrstku ořechů. Směs znovu důkladně promícháme.

Následně začneme přisypávat mouku. Mezitím směs začne pomalu houstnout. Proto vždy po troše mouky přidáme i trochu vody. Směs by měla být v závěru úplně tekutá a hladká. Na závěr vylijeme těsto do předem vymazané a vysypané pečící fomy. Vršek posypeme trochou ořechů a dáme péct na půl hodiny do předehřáté trouby při 180 stupních. Po uplynutí času potřeme vršek perníku trochou sirupu nebo medu a dáme ještě na pět až deset minut do zlatova péct.

No a to je celé 🙂 Musím říct, že mě osobně tenhle recept vyhovuje víc než na dýňovou bábovku, kterou jsem pekla. Dejte mi vědět jestli se vám tyhle hrnkové recepty líbí. Třeba bychom z toho mohly udělat tradici, co vy na to ženy? A taky se nezapomeňte pochubit, jak se vám perník povedl.

S láskou Emča

 

 

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vítej

Jmenuji se Emča, vlastně Verča Emča. Mám ráda kávu, hudbu a nohy v teple. Píšu o životě s šálkem v ruce a občas o něm i bezpointně vyprávím v podcastu.

Vyhledávání

Instagram

RSS Podcast

  • Vědomé Vánoce 12/12/2019
  • Vánoční speciál s Andrejkou Mokrejšovou - O lepku, laktóze, umělých sladidlech a tipy pro zdravější svátky 12/09/2019
  • Jak se připravit na pohovor 12/02/2019
  • Vesmír, ty vole! 11/25/2019
  • Zpátky do formy (tentokrát s rozumem) 11/11/2019

Facebook

Nejoblíbenější články

  • To, na čem záleží
  • Banánový cheesecake
  • Dýňový perník
  • Pár řádků o tom, proč píšu a o jednom splněném přání
  • Nový rok a nové řádky

Archiv

Veškerý obsah vytvořený na těchto stránkách je soukromým majetkem a nesmí být šířen bez vědomí autora.