Dýňový perník

Dýňový perník

Ženy, jelikož poslední hrnkový recept na makovec s višněmi a čokoládou měl velký úspěch, přináším vám dnes další tip na víkendové pečení. Tentokrát na luxusní dýňový perník, který byl ozkoušen jak jedním mužem (zbytek příběhu si zatím nechám pro sebe 🙂 ) a taky mým novým pracovním kolektivem, který tvoří pouze ženy. A jelikož v obou testovacíh kolech recept prošel, rozhodla jsem se ho dneska zveřejnit. Takže jdeme na to.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 menší dýně
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 pytlík skořicového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • špetka muškátového ořechu
  • hrstka ořechů (použila jsem plátky mandlí)
  • agávový sirup (může být i jiný např. datlový, nebo rozpuštěný med)

 

Postup

Nejprve si rozkrojíme na polovinu dýni, vydlabeme ji a také oloupeme. Potom ji nakrájíme na kostky a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně na 20 minut. Po uplynutí času zkontrolujeme měkkost dýni, zasypeme ji polovinou pytlíku skořicového cukru a necháme péct ještě 10 minut. Je pravda, že tenhle postup je trošku zdlouhavější než vaření dýně, ale věřte mi, že výsledný efekt karamelizované dýně je vážně skvělý.

Dýňi vytáhneme z trouby a necháme ji chvíli vychladnout. Mezitím smícháme vejce s medem a ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Postupně do ní přidáme vychladlou dýni, která by měla být opravdu měkká. Mixujeme dokud není z dýně ve směsy pyré. Poté přidáme veškeré koření včetně citrónové kůry a hrstku ořechů. Směs znovu důkladně promícháme.

Následně začneme přisypávat mouku. Mezitím směs začne pomalu houstnout. Proto vždy po troše mouky přidáme i trochu vody. Směs by měla být v závěru úplně tekutá a hladká. Na závěr vylijeme těsto do předem vymazané a vysypané pečící fomy. Vršek posypeme trochou ořechů a dáme péct na půl hodiny do předehřáté trouby při 180 stupních. Po uplynutí času potřeme vršek perníku trochou sirupu nebo medu a dáme ještě na pět až deset minut do zlatova péct.

No a to je celé 🙂 Musím říct, že mě osobně tenhle recept vyhovuje víc než na dýňovou bábovku, kterou jsem pekla. Dejte mi vědět jestli se vám tyhle hrnkové recepty líbí. Třeba bychom z toho mohly udělat tradici, co vy na to ženy? A taky se nezapomeňte pochubit, jak se vám perník povedl.

2 Komentáře

  1. 08/12/2021 / 7:04

    Letos se mi nějak přemnožili hokaido. A polévky a rizota už máme dost. Díky za tip na víkendové pečení.

    • Ema
      Autor
      08/12/2021 / 7:55

      Ať chutná 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *