Mrkvový dort bez cukru

Mrkvový dort bez cukru

Moje Mína slavila „nalezeniny“, a to si žádalo nějaký speciální dort. Abyste rozuměly ženy, já vůbec netuším kolik jí je let a na přibližném věku se bohužel neshodli ani veterináři. Jedna paní doktorka byla toho názoru, že je Mína ještě kotě, jiný pan doktor jí „odtušil“ přibližně tři roky. Takže zatímco Mínina minulost zůstává věcí zcela záhadnou, její budoucnost je více než jasná. A to sice plná kapsiček, pádů na tlamu a válení se na mém polštáři. No a protože je Mína právoplatným členem celé naší rodiny, uspořádala jsem na její počest menší brunch. A nebyl to ledajaký brunch, byl totiž téměř celý bez cukru. A hlavní dominantou byl již zmíněný dort. Ten vznikl ve spolupráci se značkou Sonnentor z jejichž úžasného repertoáru bylinek a koření jsem během pečení čerpala.

Co budete potřebovat (na formu 19 cm)

Korpus

  • 6 středních mrkví
  • 1/2 hrnku mletých lískových ořechů
  • 200 ml rostlinného mléka (použila jsem Nemléko), klidně ale můžete použít klasické plnotučné mléko od farmáře 🙂
  • 3 lžíce konopné mouky
  • 3 lžíce kokosové mouky
  • 3 vejce
  • 3 lžičky skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu
  • 1 lžíce koření Síla květů (jedná se o směs jedlých sušených květů a koření)

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 1 balení Paloučku (nebo jiného krémového sýra)
  • čerstvé ovoce libovolného druhu

 

Postup

Nejprve smícháme všechny suché ingredience (bez ořechů). Následně přidáme mléko, vejce a olej a mícháme přibližně tři minuty. Následně přimícháváme mrkev a ořechy, dokud nám nevznikne polotekuté těsto. To následně nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 170 stupňů přibližně hodinu. Každá trouba je jiná, takže kontrolujeme propečenost korpusu špejlí.

Během pečení korpusu si připravíme krém. Nejprve si vyšleháme smetanu ke šlehání do úplné šlehačky. Následně do ní přidáme mascarpone a Palouček a důkladně mícháme přibližně 5 minut. Pokud chcete, můžete krém osladit stévií nebo čekankovým sirupem. Každopádně pokud přidáte na krém kupu čerstvého ovoce, slazení už není třeba, jelikož dortík bude díky mrkvím a čerstvému ovoci sladký až až.

Po vychladnutí přendáme na korpus krém a ozdobíme podle vlastní fantazie ovocem a já ještě předala sušené květy a koření. Přeju dobrou chuť a určitě se pochlubte do komentářů, jak se vám dortík povedl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *