Blíží se Velikonoce, a tak jsem tenhle týden pekla už 4 mazance 🙂 Recept, který využívám vyžaduje do těsta 4 bílky. Stalo se teda to, že mám v lednici celkem dost nadbytečných bílků. Sice je používám i na pozmazání mazance, aby se krásně lesknul a byl zlatavý, nicméně i tak jich mám pořád celkem hodně.
A tak jsem se rozhodla pokusit se vytvořit francouzské toasty právě z mazance, přičemž základ směsi, do které se toasty namáčí, tvoří právě bílky 🙂 Pokud tedy máte doma mazanec a tradiční variace s marmeládou, máslem nebo cukrem už vás nebaví, můžete vyzkoušet tuhle alternativu.
Budete potřebovat (na jeden silnější plátek mazance):
2 bílky
5 lžic mléka
2 lžičky skořice
Zero drobs vanilka, nebo vanilkový extrakt
Kapku oleje
Postup:
Bílky dáte do misky a společně s mlékem je ruční metličkou lehce vyšleháte. Následně přidáte skořici, zero drobs nebo vanilkový extrakt a kapku oleje. Do směsi můžete přidat i cukr nebo sirup, ale já osobně tyhle přísady již nepoužívám 🙂 Navíc mazanec je sám o sobě sladký dost.
Jakmile se vám tekutá směs zbarví do hněda a rozvoní se, namočíte do ní plátky mazance. Následně si rozpálíte pánvičku a mazance zlehka opečete do křupava.
Na ještě teplý mazanec jsem dala trochu burákového másla, řecký jogurt, ovoce a čokoládový toping od Body Lab. A to je vše 🙂
Dejte mi vědět, jestli jste recept vyzkoušeli případně jestli máte třeba nějaký svůj postup na french toast 🙂 Užijte si velikonoční volno a budu se na vás těšit u dalšího článku.