Už delší dobu jsem si chtěla upéct něco s mákem. Během příprav na státnice jsem totiž zjistila, jak je mák bohatý na vápník. A teď když se nám blíží zima sama cítím, že moje kosti a svaly potřebují posílit. Obzvlášť když třikrát týdně běhám venku. Jenže jsem nedokázala najít tu správnou kombinaci na pečení. Nakonec po poradě se Sweet World by Barush jsem se rozhodla pro višně. Jestli máte obavy o to, kde je seženete nemusíte se bát ženy, mají je kompotované za 27,- v Albertu (nebo určitě i kdekoliv jinde). Nicméně mě tohle balení naprosto vyhovuje jelikož višně v něm nejsou vůbec sladké. Celkově jsem opět zvolila spíše zdravější variantu receptu i když je v něm i trocha cukru a čokolády. Pevně ale věřím, že vás to od jeho pečení neodradí a s chutí si ho samy doma vyzkoušíte.
Ještě jedna maličkost. Rozbila se mi moje digitální váha, takže místo klasického receptu s přesnou gramáží je tento měřen hrnky. Použila jsem hrníček o 250 ml z Drážďan ze kterého na vánočních trzích pijete svařák nebo punč 🙂 Máte radši klasické nebo hrnkové recepty? Určitě mi dejte do komentářů vědět. A teď už jdeme konečně na to.
Co budete potřebovat:
- 3 vejce
- 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1 hrnek máku
- 1 hrnek vlažné vody
- 1/2 sklenice kompotovaných višní
- 1/2 hořké čokolády
- 1/2 kelímku 12% smetany
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 pytlíček vanilkového cukru
- špětka soli
Postup
Nejprve si oddělníme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme opravdu tuhý sníh (musí se tvořit špičky). Do žloutků přidáme med a utřeme do pěny. Následně přilijeme smetanu a šleháme dokud se nám nevytvoří hustší pěna. Do ní zlehka přisypeme špaldovou mouku. Nelekněte se, těsto začně tuhnout a bude se hůř zpracovávat. Proto pomalu budeme přilévat půl hrnku vlažné vody, dokud těsto nebude mít zase tekutější formu. Následně necháme celou směs mixovat přibližně pět minut, aby se vše důkladně promíchalo. Po této fázy můžeme přidat prášek do pečiva, vanilkový cukr a mák. Těsto nám opět zhoustne a proto opět přilijeme zbylou půlku hrnku vlažné vody. Na závěr do těsta přidáme nakrájené kompotované višně a nalámané kostičky hořké čokolády. Celá směs by měla mít takovou hustotu, že se vám při míchání bude trošku táhnout a lepit. V tomto stavu ji vylejem do předem vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 stupních půl hodiny. Po tom, co nám zazvoní minutka, vypneme troubu a makovec v ní necháme hezky dojít.
Druhý den při rozkrojení by měl být krásně vláčný díky višním a sladký po medu s lehce hořkou tečkou, kterou nám vytvoří čokoláda. Je to opravdu jednoduchý recept, makovec jsem měla hotový bez mála za hodinku (včetně pečení). Tak ho vyzkoušejte a dejte mi pak vědět, jak se vám povedl.