Křupavá banánová granola

Křupavá banánová granola

Už delší dobu vám slibuju recept na granolu ženy, a konečně jsem se dostala k tomu, abych vám ho sepsala. Mám jich totiž víc a určitě vám je sem postupně naházím všechny, ale chtěla jsem začít tou nejelpší, kterou umím, a to je tahle banánová.

Domácí granola má mnoho výhod. Za prvé víte přesně, co vaše granola obsahuje a díky tomu se můžete vyhnout přidaným cukrům, které se často vyskytují v různých müsli směsích. Místo zdravé snídaně pak máte mísu plnou cukrů, a to nejspíš nikdo z nás nechce. Já osobně objevila kouzlo granoly přibližně před rokem, a stala se pro mě jedním z jídel alá co dům dal. Někdy je v ní víc ořechů, jindy místo po skořici voní po perníku. Ráda se nechávám unášet vůněmi a chutěmi a co na ní mám nejradši je fakt, že vám naprosto dokonale provoní celý byt.

Nicméně konec okecávání, jdeme na to.

Co budete potřebovat

350 g vloček

hrst chia semínek

hrst slunečnicových semínek

hrst dýňových semínek

hrst kokosových lupínků

špětka soli

lžíce skořice

lžička perníkového koření

lžíce medu

2 lžičky másla nebo margarýnu

1 větší zralý banán

Postup

Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů

Banán vložte do blenderu nebo do mixéru, přidejte trochu vody a rozmixujte. Do malého hrníčku dejte rozpustit med a máslo a směs přelijte do nádoby s banánem a celou ji ještě jednou “prožeňte” blenderem nebo mixérem. 

Na pečící papír vysypte vločky, všechny druhy semínek a posypte to skořicí a perníkovým kořením. Vše lehce osolte, vážně stačí jenom špetka 🙂

Vločky promíchejte na papíře s kořením a solí a následně polijte všechno banánovou směsí.

Ručně granolu promíchejte a případně od sebe oddělte větší kusy.

POZOR: kokosové lupínky se dávají do granoly až nakonec. Když je dáte do trouby péct spolu s granolou, spálí se.

Teplotu trouby snižte na 160 stupňů a dejte do ní péct granolu na 6 minut. Poté směs promíchejte vařečkou a nechte péct dalších 6 minut. Stejný postup můžete zopakovat pak ještě jednou, ale doporučuju granolu opravdu hlídat, aby se nepřipekla. Na závěr ještě teplou směs posypte kokosovými lupínky a dejte zpět to vyhřáté, ale již vypnuté trouby.

Granolu vždycky nechávám “dojít” do druhého dne, kdy je krásně křupavá a připravená na snídani.

Dejte mi vědět jestli jste recept vyzkoušeli a případně jaký je váš oblíbený granolový recept 🙂

6 Komentáře

  1. Jane Hepburn.
    08/28/2019 / 7:18

    Mňam, mňam. Odkedy si robím granolu doma, už mi ani nenapadne kúpiť nejakú v obchode. Najmä, keď si prečítam zloženie. 😀 Vždy tam presne dám, čo doma nájdem a načo mám chuť. Tvoj recept vyzerá tiež super, ja by som banán určite vynechala, ale môže to byť zaujímavá zmena 🙂

    • Ema
      Autor
      08/30/2019 / 4:55

      Ten banán celkově v granole není zas tolik cítit, dodá jí ale neskutečnou křupavost 🙂

    • Ema
      Autor
      09/02/2019 / 4:54

      Děkuju moc za tip 🙂

  2. Lin
    11/02/2019 / 16:11

    skvelej recept..chutove nema chybu(pridala jsem malinko cukru)ale bohuzel se mi stale nedari aby to poradne krupalo..nejakou radu? jinak fakt vyborny❤️

    • Ema
      Autor
      11/03/2019 / 16:14

      Moc děkuju Kájo, mně nejvíce pomáhá nechat granolu „dojet“ v troubě do druhého dne. Prostě jí tam nechat na plechu dosušit 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *