Nevím jak vy ženy, ale jestli je nějaký moučník pro který mám opravdu slabost, je jím apple pie. Dlouho jsem dávala dohromady základní těsto na koláč ze špaldové mouky. A po několika neúspěšných pokusech se mi konečně podařilo najít ten spávný poměr mouky, tvarohu a vajec a dnes se s vámi o něj podělím, akorát ve zdravější verzi 🙂
Co budete potřebovat:
Základní těsto
- 170g špaldové celozrnné mouky (použila jsem z Lidlu)
- 100g odtučněného tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 1 lžička skořice
Jablečná náplň
- 3 jablka
- 2 lžičky skořice
- 2 hrsti Aktin ořechů – mandle
- 700 ml vody
- 1 vanilkový puding (prášek)
- 1 lžíce medu
Postup:
Nejprve si připravíte základní těsto na koláč. Smícháte všechny výše uvedené suroviny a pořádně je zapracujete rukama. Chvilku to trvá, ale mělo by vám vzniknout elastické těsto. Vytvořte z něj větší kouly a tu dejte do lednice na pár minut.
Následně si připravíte jablečnou náplň. Jablka pokrájejte na tenké plátky. Dejte je do hrnce, posypte skořicí a nechte zlehka orestovat. Poté přilijte trochu vody a poduste. Do hrnce nalijte 600 ml vody a jablíčka trochu povařte. Na závěr přidejte 100 ml vody, ve kterých jste rozpustili pudingový prášek.
Vychladlé těsto vyndejte z lednice a na troše mouky rozválejte do placky. Tu pak dejte na plech vyložený pečícím papírem. Poté nalijte jablečnou směs do korpusu a dejte péct na 180 stupňů na cca 30 minut. Koláč nechte přes noc uležet v lednici.
Pokud ho budete zkoušet, určitě mi dejte vědět jak vám chutnal a případně mě označte na instagramu @verca_emca 🙂