Cuketové brownies

Ženy, konečně nám začala sezóna levnějších suket a lilků. To pro mě znamená, že tyto dobroty kupuji za 40,- za kilo, nikoliv za kus 🙂 Což je podle mě hodně příjemný. Před nedávnem jsem koketovala se zdravější variantou brownies, konkrétně z červených fazolí. Nebylo to špatné, ale úplně mě to neuchvátilo. Nicméně jsem stále toužila po receptu na brownies, který bude rychlý, dobrý, čokoládový, ale přece jenom trochu lehčí a zdravější než klasická máslovo-čokoládoidní varianta. A tak mě tak napadlo vyzkoušet cukety, které jsem před tím nikdy do sladkého pečení nepřidávala. Vím, že jsem neobjevila Ameriku přátelé, protože na dortových pultech v kavárnách se můžete prakticky na denní bázi setkat s nějakou sladkou dobrotou, u které je základem právě cuketa. Brownies jsem z ní ale ještě nikde neviděla, tak jsem se rozhodla se do toho vrhnout.

Co je třeba:

2 střední cukety

1 a půl hrnku hladké mouky

1/2 hrnku cukru krupice

3 vejce

2 lžíce medu

2 lžičky skořice

2 lžičky prdopeče

1 lžička perníkového koření

1 lžička citrónové kůry

3 lžíce kakaa

3 lžíce oleje

100 g hořké čokolády

kousek másla

domácí marmeláda

hrst vlašských ořechů

špetka soli

Postup:

Nejprve si oloupeme, nastrouháme cuketu a pořádně ji odvodníme. To znamená, že z nastrouhané cukety ručně vymačkáme vodu. Potom si postavíme vodu na lázeň, ve které budeme rozpouštět čokoládu s trochou másla. Zatímco se nám čokoláda krásně rozpouští, si vyšleháme cukr, med a vejce do husté žluté pěny. Mně to trvalo ručním mixérem asi pět minut. Do pěny pak přisypeme prosátou mouku se špetkou soli a postupně přiléváme mléko. Když je směs hezky konzistentní přisypeme veškeré koření, kakao a prášek do pečiva. Na závěr přidáme olej a vše mícháme přibližně 3 minuty. Do této směsy postupně zapracujeme cuketu. Směs na těsto byla celkem tekutá, takže pokud to na vás bude moc, můžete přidat trochu mouky. Následně jsem těsto vylila na vymazaný a vysypaný plech. Po lžičkách jsem na těsto kapala marmeládu a roztavenou čokoládu. Pokud vám vadí, když je buchta hodně mokrá, marmeládu vynechte 🙂 Potom jsem zasypala plech drcenými ořechy a dala péct na 180 stupňů. Brownies bylo za 35 minut hotové a dokonale provonily byt. Je jasný, že se to od klasických brownies liší, jelikož v něm nejsou velké kusy čokolády (ty si ale do těsta můžete přidat). Na druhou stranu mi na nich vyhovuje, jak jsou vláčné, čokoládové a zároveň sladké, i když v nich tolik cukru není. Není to žádná dietka, takže nečekejte, že po jednom kusu brownies shodíte 10 kilo ženy 🙂 Nicméně je to rozhodně zdravější varianta oproti klasickým. Tak co, vyzkoušíte je během víkendového pečení? 🙂 Budu ráda, když se pochlubíte s výsledkem.

S láskou Ema

 

 

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *